CLT materiaalina

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on CLT?

CLT eli Cross Laminated Timber on massiivipuinen levy. Se koostuu ristiinliimatuista puulevykerroksista, joita CLT-levyssä on tavallisesti kolme, viisi tai seitsemän kappaletta. Näistä muodostuu ekologinen, luja ja jäykkä puumateriaali, jota hyödynnetään laajalti rakentamisessa.

Miten CLT valmistetaan?

CLT-levyjen materiaalina käytetään yleisesti kuusta ja mäntyä.
Ensimmäiseksi levyn valmistusprosessissa sahatavara sormijatketaan oikean mittaisiksi lamelleiksi. Lamellit höylätään ja sen jälkeen ladotaan levyn kokoisia ristikkäisiä kerroksia, jotka kukin liimoitetaan ennen seuraavan kerroksen ladontaa. Liimoitetut lamellikerrokset puristetaan kerralla valmiiksi, ristiinliimatuksi CLT-levyksi.

Liimauksen jälkeen levyt työstetään oikeaan kokoon ja muotoon CNC-jyrsimen avulla. Myös ikkuna- ja oviaukot, talotekniikan, kiinnitysten, nostojen yms. tarvitsemat lävistykset työstetään levyi­hin valmiiksi. Mittatarkkuus on +/– 1 mm.

Mihin CLT soveltuu?

CLT soveltuu kaikkeen rakentamiseen, tilaelementeistä omakotitaloihin ja kerrostaloihin. CLT-materiaalin suuri etu muihin on rakennusten nopea pystytysaika.
Puurakentamisen lisääntyminen kasvattaa myös CLT-rakentamisen määrää. Omakotitaloja ja huviloita tehdään koko ajan enemmän CLT-materiaalista.

CLT vai hirsi?

CLT ja hirsi ovat molemmat ekologisia, hengittäviä ja terveellisiä rakennusmateriaaleja. CLT:n etuna hirsiin on oleellisesti nopeampi pystytysaika sekä mahdollisuus toteuttaa juuri halutun muotoisia ja kokoisia elementtejä. Tämä mahdollistaa yksilöllisen rakentamisen, jonka ansiosta CLT on myös arkkitehtien suosima materiaali.