Aurinkolinna

Aurinkolinna on kehitysvammaisten nuorten, itsenäiseen asumiseen siirtyville nuorille,
yhteisöllinen ja toimiva koti.

Aurinkolinna toteutui Espoon kaupungin vuokratontille Lintuvaaraan Kehitysvammaisten palvelusäätiön (KVPS) rakennuttamana ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n korkotukilainan rahoittamana.


Laadukasta ja esteetöntä asumista vehreällä pientaloalueella.

Kaksikerroksiseen rakennukseen sijoittuu ympärivuorokautisesti tuettua asumista 20 kehitysvammaisille nuorille. Paloteknisesti rakennus on hoitolaitos.

Kullakin asukkaalla on 30 m2 suuruinen, esteettömällä kylpyhuoneella, minikeittiöllä ja ranskalaisella parvekkeella varusteltu vuokra-asunto. Rakennuksen keskiosassa on myös yhteisiä tiloja; oleskelu-, sauna- ja keittiötilat sekä laajat ulkoterassit. Asuntotyyppejä on vain yksi, mutta sijoittelussa on käytetty peilikuvaa.

CLT-rakenteen pinta itsestään toimii suojaverhouksena.

Rakennus toteutettiin tehtaassa pintakäsittelyjä myöten valmiiksi työstetyistä CLT-runkoisista tilaelementeistä sekä osittain paikalla rakentaen CLT- ja puupilari-palkki-rakenteisena. Valittu rakennustekniikka ohjasi rakennuksen suunnittelua. Rakennuksen runko perustuu optimoituun moduulimitoitukseen siten, että yksi asunto on yksi valmis moduuli.

P2-luokan rakennusten sisäpuolisten seinä- ja kattopinnoille on asetettu vaatimus suojaverhouksista. CLT-rungon kantava rakenne on R30-luokkaa, joten taloon voitiin jättää puisia pintoja näkyville sisätiloihin. Nämä pinnat suojattiin vielä kuultavalla palonsuojalakalla. Rakennus on varustettu myös sprinklerijärjestelmällä.

Kohteen tietoja.

  • Sijainti: Espoo
  • Käyttötarkoitus: Asuinrakennus
  • Rakennuttaja/tilaaja: Kehitysvammaisten palvelusäätiö KVPS
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy
  • Rakennesuunnittelu: A-Insinöörit Oy
  • Pääurakoitsija: VRP Etelä-Suomi Oy/Arvorakentajat Oy
  • Lähimetsään toteutettiin myös kuntopolku, jonka varrelta löytyy muun muassa kuntoiluvälineitä ja nuotiopaikka.

Kuvat: Pyry Kantonen
Lähde: Puuinfo Oy

Muita vastaavanlaisia kohteita

1 / 1