Minimalismista yksinkertaisuutta

Olokoto Sieluntila

olokoto lasiseinät oulu crosslam clt

”Missä aikuinen voi maata ja katsella taivasta ilman, että joku tulee kysymään, tarvitsetko apua? Taivaalla on kaikkea nähtävää; tähdet, pilvet ja sateenkaaret. Taivas on Olokoton innoittava tekijä”, muusikko, säveltäjä, yrittäjä Ilmari Mäenpää taustoittaa.


Suunniteltu ja valmistettu Suomessa

Olokoto on modulaarinen tila, joka sopii niin ympärivuotiseen asumiseen kuin loma- ja majoitusratkaisuksi. Se suunnitellaan ja valmistetaan kokonaan Suomessa. Olokoto toteutetaan ilman listoitusta, laadukkailla detaljeilla ja aina huolellisesti viimeisteltynä. Lasikatto avaa taivasnäkymän ja puumateriaalin lisäksi seinänä toimivat lämmitetyt lasit.  

Yrityksenä Olokoto aloitti vuonna 2015, jolloin Olokoto valmistettiin hirsimateriaalista. Tärkeimpiä referenssejä on muun muassa Kemin Lumilinnan ympärille 43 toimitettua Olokotoratkaisua. Materiaalivalinnassa on aina ollut merkittävää yksiaineisuus.

Puu patinoituu kauniisti.

”CLT-massiivipuulevyllä päästään mittatarkkaan työstöön. CLT on luonnon kultaa”, Ilmari innostuu.

”CrossLam Kuhmo on tekemisessään tosissaan ja aidosti kiinnostunut kehittämään modernin puurakentamisen maailmaa. Voimme yhteistyössä miettiä mitä kaikkea voimmekaan CLT-massiivipuulevyllä ja CNC- teknologialla tulevaisuudessa yhdessä toteuttaa. CrossLam Kuhmo tekee mittatarkkaa ja laadukasta työtä, joka on meille merkittävä arvo”, pohjustaa Ilmari yhteistyöstä CrossLam Kuhmon kanssa.

Puu patinoituu kauniisti. Keskustelumme siirtyykin kestävään kehitykseen. Pohdimme kuinka vanhat hirsitalot ovat kestäneet usein myös ”heitteillejätön”. Hyvä talo kestää senkin. Se on säilynyt katon romahduksesta huolimatta. Siitä saadaan korjaamalla uudelleen talo, jonka tarina jatkuu. Valinta on kestävä ja eettinen. Nykyään rakennetaan liian lyhyellä aikakäsitteellä. Ensin tulee ymmärtää pidempi aikakäsite, kun haetaan kestävää ratkaisua, toteamme keskustelussa.

Tilan tunnelma on rauhaisa.

Oulun tuomiokirkon pihalla Olokoto Sieluntila on kohtaamispaikka, jossa voi keskustella avoimesti ja rauhassa seurakunnan henkilön kanssa. Sieluntila on toteutettu CLT-massiivipuulevystä ja lämmittävillä lasiseinillä. Tilan tunnelma on rauhaisa. CLT-massiivilevyseinään on toteutettu myös hätäovi, jossa musta kivi ja kultainen risti luovat tilaan jyhkeyttä ja alttarimaisuutta. Seinää ei tunnista oveksi. Lasikaton kautta näkymään avautuu korkealle ulottuva tuomiokirkon torni, taivaalta tipahtelevat vesipisarat ja nopeasti liikkuvat pilvet. Tilan akustiikka on pehmeää eikä ohikulkevan liikenteen äänet kantaudu sisälle. Tilasta näkee ulos, mutta sisälle ulkoa ei näe. Upeasti hopeana hohkaava musta massiivipuulevy houkuttaa sivelemään pintaa. Pinta on sametin pehmeää. Olokoto koskettaa kevyesti kirkkopuutarhan maata. Hydraulisen Olokoto AntiGravity -perustuksen ansiosta rakennuksesta ei jää jälkeä, kun se siirretään.

Olokoto vaalii yksinkertaisuutta ja kauneutta. Sen tilassa on minimalismista yksinkertaisuutta, johon on sujautettu matkaan joku spesiaalijuttu. Ilmari on säveltänyt Olokotolle myös oman kappaleen. Ilmari naurahtaa ja kuvailee kappaleenkin olevan aika ilmassa leijuva.


KUVAT: PANU RISSANEN / ISOKUVA. TEKSTI: KATRI ROININEN 

Muita vastaavanlaisia kohteita

1 / 1