Tukevasti irti maasta

Huvila Vuokatissa.

”Me emme edes ajatelleet, että olisimme mökki-ihmisiä. Meillä oli omakotitalo jokimaisemassa Muhoksella, kun Mikalle tarjoutui golf-reissulla yllättävä sauma ostaa rantatontti Vuokatista, yhdestä Kainuun kauneimmista paikoista. Se paikka oli minuutissa meidän”, Helka ja Mika nauravat.


lasitettu terassi järvimaisema huvila vuokatti crosslam clt

Helposti harrastusten pariin.

Oululaisen pariskunnan Vuokatissa sijaitseva CLT-huvila on ahkerassa käytössä. Vuokatissa Helka ja Mika pääsevät helposti harrastusten pariin: hiihtämään, ulkoilemaan luontoon ja liikkumaan vesistössä. Siellä tavataan myös paljon sukulaisia, ystäviä ja läheisiä mökkinaapureita. 

Ympäristöön sopiva.

”CLT-materiaali on työni kautta minulle tuttu materiaali”, Mika pohjustaa. Vapaa-ajan kotia lähdettiin suunnittelemaan arkkitehdin kanssa ympäristöön sopivana ja kestävän kehityksen lähtökohdista. Kun pariskunta vieraili arkkitehdin omassa vapaa-ajan paikassa, ei heidän tarvinnut epäröidä materiaalivalintaa.

”Selvittelimme eri toimittajia, ja vastaamme tuli CrossLam Kuhmosta. Heillä oli kehitteillä ”Eko-Sandwich”-rakenneratkaisu, joka valikoituikin meille lopulliseksi rakenteeksi päärakennukseen. ”Eko-Sandwich”-rakenteessa CLT-massiivipuulevyjen lisäksi on apurunko, joka on eristetty Ekovillalla”, Mika kertoo.

Aikaa kestäviä ratkaisuja.

”Meille on merkittävää kestävä rakentaminen ja vähähiilisyys. Halusimme hengittävät ratkaisut. Kun rakennetaan hengittävillä rakenteilla, syntyy hyvä sisäilma. Kun huoneen suhteellinen kosteus on oikealla tasolla, niin ilmakin tuntuu hyvältä. Täällä hyvä sisäilma on itsestäänselvyys. Talon tulee kestää aikaa ja sen pohjalta suunnittelu tulee tehdä. Halusimme mökkiimme tuulettuvan alapohjan ja kestävän, pitkäikäisen vesikaton räystäillä. Nämä loivat arkkitehtuuriin tiettyjä reunaehtoja”, Mika innostuu kertomaan rakentamisen lähtökohdista.

Helka tunnustaa, että esteettisyys on hänelle myös tärkeää ja se voi joskus mennä käytännöllisyydenkin edelle. Helkalle on tärkeää, että ympärillä on kaunista. On merkitystä, millainen on näkymä ikkunoista ja millaista tilassa on ympärillä, miltä kaikki näyttää ja miten toimivat yhdessä.

Järvimaisema toistuu maisemaikkunoissa.

Päärakennuksen ovesta sisään astuttaessa avautuu maisemaikkunoiden kautta esteetöntä järvimaisemaa pitkälle ulappaa. Järvimaisema toistuu keittiön, makuuhuoneiden ja rantasaunan maisemaikkunoista. Luonto on lähellä ja läsnä kaikkialla. Se tuo rauhallisuutta. Metsänvihreällä sohvalla rentoutuessa tai keittiösaarekkeen äärellä ruokaa laittaessa katse siirtyy järvelle, sen elämään ja vaihtuvien sääilmiöiden seuraamiseen. Keskeisellä paikalla olevan saarekkeen äärellä tehdään yhdessä ystävien ja sukulaisten kanssa hyvää ruokaa ja ulos päästään syömään lasitetun terassin suojissa säällä kuin säällä. 

Makuuhuoneen tunnelmassa on hotellimaisuutta. Rosahtavan värinen, pehmeä kokolattiamatto luo makuutilasta rauhoittavan yhdessä CLT-levyseinän kanssa. Tunnelma on rauhaisa ja viipyvä. Kauttaaltaan sisustuksesta huokuu tyylikkyys, selkeys ja tarkka viimeistelyjälki. Ikkunapuitteet ovat vaatineet tarkkaa viimeistelyä ja niiden kauneus tuntuu tilakokemuksessa. Mustat yksityiskohdat kaapistoissa, valaisimissa ja huonekaluissa luovat tilaan kontrastia samettisen pehmeän, piimällä vaalennetun CLT-levyseinän rinnalle. Helkan veljen tekemässä mikrosementtilattiassa näkyy expertin kädenjälki. Lattia on eleetön, pehmeän harmaan sävyinen ja siinä näkyy myös kädentyön jälki. Listattomuus luo osan esteettisyydestä. Kaikki sointuvat yhteen ja luovat kauniin yhtenäisen linjan.

Puurakentamisessa korostuu hiilikädenjälki ja sen hyvät ilmastovaikutukset.

Tontille on rakennettu kolme eri rakennusta; autokatos, päärakennus ja rantasauna. Käytännöllisyyskin on tarkkaan mietitty. Mikalle oli erityisen tärkeää, että autokatoksessa on riittävästi tilaa, pituutta ja leveyttä. Ei tarvitse miettiä tai sompailla sovitaanko tähän. Kolme rakennusta nivoutuu yhteen lehtikuusiterassilla, joten rakennusten välillä pääsee liikkumaan helposti, niin sanosti kuivin jaloin. Rantasaunalla CLT-palasista itsetehdyiltä lauteilta on myös näkymä järvelle. Kosteantilan lattiaratkaisuksi on valittu huoleton akryylilattia, joka toimii samalla vedeneristeenä. Helka naurahtaakin ja kertoo, että se on varmaan ainut ratkaisu, jossa käytännöllisyys ratkaisi. Siitä oli niin hyvät kokemukset olemassa entisestä kodista.

Palaamme vielä keskusteluissa Mikan ja Helkan kanssa kestävään kehitykseen. Helkan ja Mikan rakennukset ovat myös rakennusteknisesti huolettomia eli rakennuksen elinkaari ei ole riippuvainen koneista ja laitteista, vaan se kestää. Puurakentamisessa korostuukin hiilikädenjälki ja sen hyvät ilmastovaikutukset. Kun puusta rakennetaan kestävä rakennus, hiili varastoituu pitkiksi ajoiksi ja korvaa hiili-intensiivisiä materiaaleja kuten betonia ja terästä. Kiertotalouden eristeillä saadaan lisää positiivisia vaikutuksia. Käyttämällä kiertotalouden eristeet hyödyksi, talo pysyy lämpimänä ja käyttää vähän energiaa. Maalämpö tarjoaa edullista lämpöä ja fossiilisia polttoaineita tarvitaan hyvin vähän. Maalämmityksen käyttämä sähkö on hyvin pientä, toteamme yhdessä.

Aktiiviseen elämään

Helka ja Mika ovat tyytyväisiä valittuihin ratkaisuihin. Vuokatin alue tarjoilee pariskunnalle luonnonläheisiä aktiviteetteja arkeen ja vapaa-aikaan.

”Olemme aktiivisia, harrastukset, sukulaiset ja ystävät ovat keskeisiä elämässämme. Haluamme, että arki on sujuvaa siellä missä olemme, huomioidaan myös etätyömahdollisuudet ja lisääntynyt vapaa-aika. Tämä paikka on meille omannäköisesti rakennettu ja viihtyisä, me on oltu tyytyväisiä ja kaikki sujui suunnitelmien mukaisesti”, Helka ja Mika pysähtyvät pohtimaan.


KUVAT: krow digital. TEKSTI: KATRI ROININEN 

Muita vastaavanlaisia kohteita

1 / 1