Koti Porissa

Tilaa olla yhdessä ja tilaa rauhoittua. Tämän kodinrakentamisen lähtökohtina ovat toimineet arkkitehtuuri, ekologisuus, huoltovapaus ja pitkän tähtäimen rakentaminen.

julkisivu talo pori crosslam clt

Kotimme kokemuksiin kuuluu myös yhden yön ihme, naurahtavat perheen vanhemmat Nina ja Tuomas. Se oli se hetki, kun Asuntomessujen mediapäivää edeltävänä aamuyön tunteina syötiin talkooporukalla hampurilaisia ja siirrettiin viimeisiä työmaakamppeita traktorin lavalle. Tapahtui kuin taikatemppuna, piha oli yhtäkkiä tyhjä ja kaikki oli valmista ottamaan vieraat vastaan. Kodissa on eletty nyt onnellista ja vauhdikasta lapsiperheen arkea neljä vuotta.


Pitkän tähtäimen rakentamista.

”Kun aloitimme suunnittelemaan uuden kodin rakentamista, CLT- omakotitalon rakentaminen oli silloin vielä varsin uutta Suomessa. Olin työstäni välivuodella ja opiskelin arkkitehtuuria. Ystävystyin opinnoissani talomme arkkitehtisuunnittelijaan. Meillä oli suunnitelmissa mukana myös erilainen taloratkaisu, mutta kuuntelin arkkitehtiystävääni; pysytään suunnitelmissa, hän viitoitti. Puu oli meille kyllä selkeä ykkösvalinta monen asian ja toimittajan läpikäymisen jälkeen. Arvostamme ekologisuutta, huoltovapautta, arkkitehtuuria ja pitkän tähtäimen rakentamista”, Tuomas taustoittaa.

Ilmansuunnat huomioiden.

”Talomme arkkitehtuurissa ja tilaratkaisuissa on otettu tarkasti huomioon eri ilmansuunnat. Pääsemme seuraamaan ilta- ja aamuaurinkoa, valon ja varjon leikkiä. Arkkitehtuuri on vahva kodissamme ja halusimme julkisivun mahdollisimman huoltovapaaksi. Julkisivussa on lehtikuusta, joka harmaantuu kauniisti ja sivuilla on kattotiiltä”, Tuomas lisää.

Talon alakertaan sijoittuvat perheen nuorison makuuhuoneet ja kodinhoitohuone. Eteisen pienessä syvennyksessä on lattiasta kattoon ylettyvä ikkuna, josta näkyy huoliteltu katunäkymä ja luonnonvaloa pääsee käytävämäiseen eteiseen. Eteisestä nousee yläkertaan CLT-materiaalista valmistetut umpiportaat. Portaiden alaosa on hyödynnetty kätevästi säilytystilalle.

Kaunis, avara ja yhtenäinen tila.

”Tässä portaiden yläportaalla, tässä meidän vieraamme yleensä huokaisevat”, Nina pysäyttää kierroksemme. Näkymään avautuu kaunis, avara ja yhtenäinen tila, jossa yhdistyvät keittiötoiminnot, saareke, ruokailutila ja olohuone. Tilasta voisi tunnistaa vanhan talon tuvan periaatetta, modernilla tavalla. Ison, CLT-materiaalista tehdyn ruokapöydän äärelle mahtuu koko perhe ystävineen. Tässä on helppo viettää perhejuhlat ja lasten kemut. Isossa tilassa on myös voimistelurenkaat ja ilmapatja. Tämä on varmasti lasten suosikkipaikka!

”Kodissamme on tilaa, joka tuo meidät yhteen sekä tiloja olla omassa rauhassa. Meille on tärkeää, että jokaisella on hyvä olla kotona ja jokainen saa olla oma itsensä. Lapsiperhearkemme koostuu rutiineista, yhdessäolosta ja liikuntaharrastuksista”, Tuomas kertoo.

Aistiesteetön sisustus.

”Meillä on myös aistiesteetön sisustus. Se tarkoittaa meille harmoniaa, aitoja materiaaleja ja kestäviä valintoja. Tilaratkaisumme ja luonnonmateriaalit – esimerkiksi puu, villa ja pellava -tuovat hyvää mieltä ja vaikuttavat hyvinvointiimme aktiivisen perheemme arjessa”, Nina toteaa.

”Meille on erittäin tärkeää puhdas sisäilma ja talomme muovittomuus. Makuuhuoneemme tunnelma on ”pesämäinen”. Tilaan on luotu pehmeä äänimaisema ja puupinnat luovat rauhoittavan tunnelman. Puupintaan on helppo kiinnittää perheemme omaa taidetta”, Nina lisää.

Pehmeät löylyt pihasaunassa.

Ninan lempipaikka on keittiön päädyssä olevan ikkunan äärellä. Ikkuna on kuin taulu, josta avautuu näkymä joelle ja luontoon viereisten talojen kattojen yli. ”Nautin tässä usein aamukahvit yksikseni muiden vielä nukkuessa ja ihastelen kaunista näkymää. Tulen hyvälle mielelle myös lattialaatan valinnasta. Se sointuu kauniisti tummaan kaapistoon ja puumateriaaliin. Valinnan inspiraatioina on toiminut Alvar Aallon Villa Mairea”, Nina hymyilee. Ilmojen lämmetessä kahvia pääsee nauttimaan keittiön viereen sijoittuvalle puutarhaparvekkeelle. Olohuoneen iso lasitettu parveke avautuu toiseksi olohuoneeksi. Siinä on kiva istua ja nauttia Suomen kesästä.

Omaa rauhaa työskentelylle ja kuntoiluun löytyy alakerran erillisestä huoneistosta. Erillisessä pihasaunassa saa puulämmitteisen kiukaan pehmeät löylyt ja terassiin upotetun porealtaan kuplissa arjen kiireet unohtuvat helposti. Energiaa vapautuu kirjoitustyöhön ja arkeen. Täällä viihtyy hyvin myös ystävät.   

Palveluiden äärellä.

Kodin sijainti lähellä keskustaa ja palveluiden äärellä, on aktiiviselle ja urheilulliselle lapsiperheelle ihanteellinen. Luontoakin perhe kaipaa ja sinne suunnataan yhdessä arki-iltaisinkin. Silloin pulahdetaan yhdessä lähellä sijaitsevan joen viileään veteen tai polkaistaan pyöräretkelle läheiseen puistoon.

”Toivoisin, että rakentamisessa uskallettaisiinkin katsoa pitkäjänteisemmin kohti tulevaisuutta. Meidän perheemme panosti kestävän kehityksen ratkaisuihin ja suunnitteluun. Arkkitehtuurilla ja kestävillä valinnoilla saadaan hyvää ja pitkäkestoista rakennuskantaa. Tiedän, että tähän panostaminen voi vaatia isomman kustannusarvion, mutta pitkällä tähtäimellä se on mahdollisuus, asioita voidaan muuttaa ja vaihtaa kestävästi ja ekologisesti. Meilläkin on esimerkiksi rakennettu talotekniikka ja eri tilaratkaisut niin, että niitä voidaan uusia esimerkiksi käyttötarpeen muuttuessa”, Tuomas kiteyttää.


KUVAT: PANU RISSANEN / ISOKUVA. TEKSTI: KATRI ROININEN 

Muita vastaavanlaisia kohteita

1 / 1