Koti Vääksyssä

Asiakkaan suunnittelema omakotitalo Vääksyssä, jossa toteutettu tarkkaan kestävän rakennuksen ominaisuuksia.

olohuone keittiö ruokapöytä omakotitalo vääksy crosslam clt

Kun talo on koti, siinä on sellaisia asioita, jotka miellyttävät sinua ja ovat osa sinun elämääsi. Sitä kautta syntyy hyvä asuminen.

TAITO HEISKANEN

”Kuulin ensimmäisen kerran CLT-taloista ystävältäni. Hän kertoi työmatkallaan Itävallassa nähdyistä CLT-taloista. Ystävä heitti ilmaan, että jos hän vielä joskus rakentaisi talon, se tulisi kyllä CLT:stä. Minä tavallaan otin tästä kopin!”

”Kun talo on koti, siinä on sellaisia asioita, jotka miellyttävät sinua ja ovat osa sinun elämääsi. Sitä kautta syntyy hyvä asuminen. Olen aina ajatellut talonrakentamista vähän pidemmälle. Kun tätä taloa aloin suunnittelemaan, ei mukana ollut muita materiaalivaihtoehtoja kuin CLT ja päätös, että tästä tehdään meille oikea koti. Olen suunnitellut tämän talon itse kokonaan, vaikka en ole arkkitehti koulutukseltani. Olen sellainen “tietokonenörtti”, Taito naurahtaa. 

”Meillä on nyt hengittävät seinät ja tuulettuva alapohja. Täällä on otettu mallia vähän vanhoista hirsitaloista. Ne talot ovat edelleen pystyssä ja ovat yli satavuotta vanhoja, ja ovat käyttökuntoisia edelleen. Se oli suunnittelun innoittava voima. Tähän taloon kaikki mitä on tehty, on toimivia ja onnistuneita ratkaisuja. Täällä ei ole yhtä yksittäistä toimivaa ratkaisua, joka toimisi jotakin toista paremmin. Olen katsonut tätä arkkitehtuurisesti ja toiminnallisesti sekä sisältä että ulkoa”.  

”Minulla on laskelmia, paljonko talon hiilijalanjälki on. Talo on massiivipuurakenteinen ja julkisivuun tulee 20 aurinkosähköpaneelia. Talossa on myös maalämpö ja vesikiertotakka. Tämä talo on lähelle hiilineutraalia. Betoniperustus on asia, joka vaikuttaa negatiivisesti laskelmaan”, Taito avaa kestävän kehityksen ratkaisuja. Kestävä kehitys oli yksi talon suunnittelun lähtökohdista.

”Mielestäni taloja tulee tehdä sillä ajatuksella, että ne kestävät sen satavuotta asua. Talon huoltoon ja tekniikkaan liittyvissä asioissa tehdään ratkaisuja, jotka vähentävät talon ylläpito- ja energiakustannuksia. Olemme keskittäneet toimintoja. Meillä on varaaja, jota lämmitetään vesikiertotakalla ja maalämmöllä. Energiaa jaetaan lattialämmitykseen ja esimerkiksi pyykki- ja astianpesukoneelle. On mietitty etukäteen, miten saadaan mahdollisimman vähillä ympäristövaikutuksilla toteutettua, vaikka yksinkertainen pyykinpesu. On eri asia millä kulutettavaa lämmintä vettä lämmitetään. Kaikki vaikuttaa ekologisuuteen. Jos me tuotetaan sähköä ekologisesti – maalämmöllä ja metsästä raahatulla roskapuulla, takassa lämmitettynä ekologisesti – se on kestävää kehitystä.”

Suunnittelussa on otettu
huomioon eri toimintojen sijoittelu.

Keittiön takana on tekninen tila, yläpuolella on kylpyhuone ja wc-tilat ovat teknisen tilan takana. Yhden teknisen tilan ympärille on rakennettu kolme eri toimintoa, jotka tarvitsevat vettä, sähköä, ilmanvaihtoa jne. Suunnittelun lähtökohdissa on otettu huomioon, että ei tuhlata energiaa siirtämällä sitä. Sitä kautta taas kulutetaan vähemmän, Taito kertoo rakentamisen lähtökohdistaan.

Verannalla istutaan iltateellä.

Pääovesta astutaan 16 m2 verannalle. Eteisestä yläkertaan vievät portaat on tehty Crosslam:n tuotannossa syntyneistä CLT-materiaalin jäännöspaloista ja porraskaiteena on musta metallisäleikkö. Mustaväri ja CLT-materiaali saavat kontrastia tilaan. Portaikon musta riippuva valaisin jatkaa tilan graafista ilmettä.

Tummaa harmaata
ja selkeitä linjoja.

Tummanharmaassa ja selkeälinjaisessa keittiössä viihdytään. Taitolla ja Tuijalla käy paljon ystäviä. Heidän kanssaan istutaan iltaa CLT-levystä tehdyn pöydän äärelle ja nautitaan hyvää ruokaa. Taito on suunnitellut pöydän 80mm CLT-levystä ja mallintanut kokonaisuuteen sopivat selkeälinjaiset metallijalat.


Hulppea korkea tila lisää avaruuden tunnetta keittiön viereisessä oleskelutilassa. Isoista maisemaikkunoista avautuu taivas ja metsänreunustamana järvimaisema. Vesistö tuo mukaan seurattavaa elämää, erilaisia lintuja, jäniksiä jahtaavia kettuja, hiihtäjiä ja kaunista järven pintaa.

Toimivaa tilasuunnittelua.

Tilat on suunniteltu tehokkaasti hyötykäyttöön. Portaiden alatila on hyödynnetty kenkäkaapeille. Suunnitteluun on käytetty enemmän aikaa kuin itse rakentamiseen. Seinien pintamateriaalina on kuusi- ja mäntypintaa. CLT-levyn pinta on käsitelty Osmo Color vahalla. Lattiat ovat harmaata keraamista isoa laattaa. Pyörä- tai hiihtolenkiltä pääsyn saunan löylyihin takaa aina valmis kiuas.

Yksityiskohtia ja
modernia talotekniikkaa.

Nukkumatilaan on sijoitettu maisemaikkunoiden eteen kaksi värikästä, mukavan istuttavaa nojatuolia. Siinä on paikka mistä katsellaan järvelle ja metsään. Taito ja Tuija halusivat talon aurinkoiselle paikalle. Tontille paistaa aurinko ja näkee upean auringonlaskun. 

Kodista löytyy värejä. Kylpyhuonetilan tehosteseinän väriksi on löydetty kaunis mehiläisvahan värisävy, joka toistuu Tuijan tekemissä tauluissa. Värit toistuvat kauniisti. Puupinta luo kauniin taustan myös värikkäimmille töille.  

Taloautomatiikkaa ohjataan etänä puhelimen sovelluksella. Sovelluksella voidaan säädellä esimerkiksi valaistuksen eri tunnelmia ja kirkkauksia tai sammuttaa valaistus. Sillä voidaan ohjata myös talon lämmitystä. Automaatio tarjoaa lisäksi monia muita toimintoja.

Näen tuon maiseman, se on siinä! 

” Tässä kodissa ei ole yhtä paikkaa missä viihtyisin parhaiten. Paras paikka on just siinä, kun tulen ruokailemaan, näen tuon maiseman. Kun menen verannalle vilvoittelemaan, se on tuo maisema. Kun illalla kaadun sängylle ja aamulla herään, näen tuon maiseman. Se on paikka missä viihdyn. Valosta tulee positiivinen olo. Avaruus ja ilmavuus ovat meille tärkeitä tila- ja aistikokemuksia. ”

Taito kertoo olevansa aina yhden asian kaveri: talo on puusta ja kengät ovat bootsit.


KUVAT: PANU RISSANEN / ISOKUVA. TEKSTI: KATRI ROININEN 

Muita vastaavanlaisia kohteita

1 / 1