”Meidän makumme mukaista”

Mökki Kalajoella

julkisivu mökki ranta kalajoki crosslam clt

Kalajoella, viiden lammen ympyröimä, entinen soranottopaikka tuli Minnalle ja Artolle tutuksi aikoinaan työpaikan kautta. He näkivät jo tuolloin luonnonkauniin alueen mahdollisuudet. Myöhemmin heille tarjoutui mahdollisuus ostaa paikka itselle. Rakennusaluetta alettiin hienovaraisesti siistimään pajukoituneiden lampien välissä.


Työnteon ja vapaa-ajan yhdistäminen.

Täällä ”Raution Hollannissa” päästään seuraamaan vesilintuja ja metsän eläimiä sekä asumaan luonnon keskelle. Täällä voi yhdistää myös työnteon ja vapaa-ajan. Minnalle ja Artolle on tärkeää päästä toteuttamaan visioita ja käyttämään kädentaitoja.

Viimeisteltyjä yksityiskohtia.

Hitsauksen opettajan Minnan tarkkanäköisyys näkyy yksityiskohdissa. Kaikki on viimeisteltyä, niin rakennuksissa kuin ympäristössä. Taitava kädenjälki näkyy niin millintarkoissa jiireissä kuin sisustuksen linjakkuudessa. Sisustuksessa löytyy monta yksityiskohtaa, jotka on tarkkaan mietitty ja toteutettu. Minnan ja Arton tyylissä on erähenkisyyttä sekä ripaus maalaisromantiikkaa. Mitään ei ole liikaa, kaikki sointuvat yhteen ja asioilla on oma tilansa.  

Päämökki on kahdessa kerroksessa ja huonekorkeutta löytyy viisi metriä. Luonto tulee sisälle isoista ikkunoista. Sauna sijaitsee 2,5 metrin päässä päämökistä. Saunaan kuljetaan terassin kautta. Mustat ja modernit rakennukset ovat Minnan itse suunnittelemia. Tavoitteena on ollut rakentaa pieni ja toimiva koti, jossa yksinkertainen on kaunista. Toteutuksissa on monta yksityiskohtaa, jotka ovat vaatineet aikaa ja vaivaa.  

Ruusunpunainen pönttöuuni.

Päämökin sisustus on rakentunut ruusunpunaisen pönttöuunin ympärille. Se tuo Minnalle mieleen mummun ruusupenkit. Punaista löytyykin ripauksina niin vanhassa keittiölampussa kuin uusissa moderneissa räsymatoissa. Mummulan perintönä yläkerrasta löytyy myös ryijy ja kiikkutuoli. Kiikkutuolissa on mukava istua, katsella taivasta ja seurata linnunpoikasten lentoharjoituksia.

Täällä saunotaan, uidaan lammessa ja nautitaan ulkosuihkun hellivästä vedestä. Iltaa istutaan takkatulen äärellä ja voidaan joku laulukin yhdessä laulaa uusituilla karaokelaitteilla. Kodassa, ”Hornan tuutissa”, paistetaan lähialueen tuottajilta ostettuja makkaroita ja ihaillaan tähtitaivasta. 

Helppoa ja vaivatonta rakentaa.

Voi todeta, että Minna ja Arto ovat ihastuneet CLT-materiaalin mahdollisuuksiin. He kertovat miten siitä on ollut helppoa ja vaivatonta rakentaa.  He ovat itse rakentaneet vapaa-ajan asunnolleen myös CLT-tuotannon hukkapaloista kodan ja ulkohuussin, joka on maalattu sisältä mandariinin väriseksi. Mönkijällekin on tehty oma katos. Kiertotalouden mahdollisuudet kiinnostavat Minnaa. Hän pääseekin työssään hyödyntämään oppilaiden kanssa erilaisia ideoita ja materiaaleja.

Mummun ranchi.

Lapsenlapsillekin ”mummun ranchi” on kiinnostava paikka. Mökillä saunotaan ja uidaan, käydään metsäretkillä ja nimetään linnunpoikasia. Mökillä koetaan luontoelämyksiä yhdessä koko perheellä.

Minnan ja Arton lempipaikka löytyy ulko-oven viereisistä portaista, siinä ylimmällä portaalla on kiva istua, katsoa luontoa ja pohtia seuraavia projekteja; Mitäs seuraavaksi Kainuun puusta ruvettaisiin tekemään?


KUVAT: PANU RISSANEN / ISOKUVA. TEKSTI: KATRI ROININEN 

Muita vastaavanlaisia kohteita

1 / 1