Yhdessä perheen ja ystävien kanssa.

Talo Vuokatissa.

”Se oli yksi viikonloppu, joka muutti meidän suunnitelmamme. Meillä oli ”viittä vaille” valmiit suunnitelmat rankarakenteisen uuden vapaa-ajan kodin rakentamisprojektiin, kunnes olimme yökylässä ystävien vastavalmistuneessa CLT-huvilassa Vuokatissa. Ihastuimme ja totesimme, että CLT-materiaali ratkaisi kaikkea sitä mitä halusimme”, Henri ja Riikka naurahtavat.


Perinteistä modernilla ilmeellä.

”Halusimme ehdottomasti puurakenteisen, aika perinteisen ja kotoisan ratkaisun, mutta modernilla ilmeellä. Omasta vapaa-ajankodista haaveilimme pitkään. Kävimme katsomassa myös vanhoja taloja ja mietimme erilaisia ratkaisuja. Emme kuitenkaan halunneet ikuisuusprojektia”, Riikka taustoittaa.

”CLT-materiaaliin perehtymisen jälkeen ratkaisu tuntui koko ajan entistä paremmalta. CLT on massiivipuuta ja ekologinen. Sen yksinkertainen rakenne, rakentamisen helppous ja huoleton tekniikka sekä visuaalisuus, moderni ilme olivat päätökseemme vaikuttavia tekijöitä”, Henri lisää.  

Suunnittelijana hyvä ystävä.

Kodin on suunnitellut Suomen kaunein koti -ohjelman raadissa mukana oleva arkkitehti Sini Raunio. Sini on Riikan hyvä ystävä jo lapsuudesta saakka, joten yhteinen sävel suunnitteluun löytyi luonnostaan. Henri toimi rakennusprojektin johtajana ja kaikki toimijat kilpailutettiin itse. Rakennusprojekti vaati työtä, mutta se oli myös konkreettista ja palkitsevaa.

”CLT-rakentamisprojektissa suunnittelu on merkittävin vaihe. Asiat suunnitellaan hyvin etukäteen ja sen jälkeen toteutus on helppoa ja yksinkertaista. CLT-rakentamiseen ei liity mitään mystisyyttä. Suunnitteluun tulee panostaa”, Henri kertoo rakentamisen vaiheista.      

”Olemme rakennuttaneet kaksi taloa. Sanotaan, että kolmannesta tulee se täydellinen”, Riikka naurahtaa. ”Halusimme rakennuksesta muotokieleltään perinteisen ja harjakattoisen ratkaisun. Halusimme kotoisaa tunnelmaa ajattomalla ilmeellä. CLT-materiaalin pinta sopi myös hyvin sisustusmakuumme”, Riikka taustoittaa. ”Meistä oli hienoa myös se, että CLT-materiaali ja -tuotanto tulivat Kainuusta. Tuntuu mukavalta ajatukselta, että rakennusmateriaaleja ei tarvitse kuljettaa kaukaa tontille”, Henri lisää.

makuuhuone maisemaikkuna omakotitalo vuokatti crosslam clt

Lähellä aktiviteetteja.

Vuokatin alue on perheelle tuttu lomakohteena. Se on sopivan matkan päässä kotoa Oulusta. Vuokatti tarjoaa koko perheelle erilaisia aktiviteettejä urheiluun, ulkoiluun ja vapaa-ajan viettoon ympärivuoden ja lähellä luontoa. ”Saamme lapset ja nuoret mukaan mökille, kun ympäristö on omakotimainen ja toimiva ja lähellä on paljon aktiviteetteja”, Riikka kertoo. Kainuun luonto nähdään erilaisena ja monipuolisena kotipaikkaan Ouluun verrattuna. Vuokatti oli paikkavalintana myös selkeä valinta ystäväverkoston vuoksi. Saman järven ympärillä tai lyhyiden välimatkojen päässä vapaa-aikaansa viettää useampi ystäväperhe.

”Etsimme sopivaa tonttia kauan. Henri kävi katsomassa monta tonttia ja erilaisia ratkaisuja Vuokatissa. Tonttimme oli aika metsittynyt, mutta rantaan ihastuimme heti. Siinä on ihana hiekkapoukama ja vesistönäkymä kauas horisonttiin. Uuden pihapiirin rakennukset ”sulkevat” pihan – piha jää rakennusten suojaan. Ikkunanäkymät aukenevat järvelle päin”, Riikka kuvailee.

Panostettu toimivuuteen.

”Meillä on vielä pieniä lapsia ja arki työntäyteistä. Tämän kodin rakentaminen oli meille vastapainoa arkeen ja tietotyöhömme. Rakensimme, maalasimme ja puuhailimme rakennuksella yhdessä koko perheellä. Se oli tärkeää ja antoisaa”, Henri kertoo. Henrille itselleen rakennusprojekti oli merkittävää kädentaitojen ja omien puuhailujen vuoksi. Hän tykkää tehdä, rakentaa ja touhuta ulkona itsekseen. ”Välillä me vuorottelemme niin, että toinen vanhemmista tulee etukäteen tai jää vielä yhdessä vietetyn lomailun jälkeen. Pääsemme nauttimaan ja pysähtymään myös itsekseen”, Henri kertoo.

Toimivuuteen on panostettu rakennuksen suunnittelussa. Isolle perheelle, sukulaisille ja ystäville löytyy paljon nukkumatilaa suhteellisen vähillä neliöillä. ”Meille hyvä asuminen syntyy siellä olevista ihmisistä. Halusimme tilaa, jossa olla yhdessä ja tilaa vetäytyä omaan rauhaan. Nämä olivat tilasuunnittelun pääkohtia. Hyvä olo tulee siitä, että on paikkoja olla yhdessä, se on mökillä parasta”, Riikka ja Henri toteavat.

Luonnonläheiset ja yksinkertaiset materiaalivalinnat.

Avara keittiöolohuoneyhdistelmä rauhallisine sohvanurkkauksineen on koettu onnistuneimmaksi ratkaisuksi. Vaivattomuus ja toimivuus ovat perheelle tärkeitä asioita. Materiaalivalinnat ovat luonnonläheisiä ja yksinkertaisia. Tässä kodissa on pääsääntöisesti kahta materiaalia: puuta ja betonia. Hiottu betonilattia on todettu kauniiksi ja helppokäyttöiseksi. Materiaalivalintoja on ohjannut se, että niitä on helppo pitää siistinä, ne ovat vaivattomia eikä mitään tarvitse suojella. CLT-materiaali ottaa vastaan mahdolliset kolhut ja patinoituu kauniisti. Pinnat voidaan käsitellä uudelleen, jäljet ovat vain elämää, kaiken ei tarvitse olla täydellistä tai kliinistä, Riikka kertoo valinnoista.

Yhtä ympäröivän luonnon kanssa.

Kodin kilpailluin paikka on kulmasohvan nurkka. Korkea lyhtyratkaisu tarjoaa upean ikkunanäkymän järvelle ja avarassa tilassa on tilaa olla yhdessä isolla joukolla. ”Kodin pääovi johtaa suoraan keittiöön, kotona se ei ehkä voisi olla näin, mutta mökillä toimii oikein hyvin. Tykkäämme olla paljon keittiö-olohuone-akselilla”, Riikka kuvailee.

”On myös onni, että arkkitehtimme Sini piti pintansa ikkunasuunnitelmien kohdalla. Suunnitelmien loppuvaiheessa rupesimme hieman epäröimään ulko-ovien määrää, ja olohuoneen pariovet alkoivat tuntua ylimääräisiltä”, Riikka taustoittaa. ”Onneksi Sini ei antanut periksi. Olohuoneen pariovet voidaan avata jo maalis-huhtikuussa kevätauringon paistaessa terassille. Kesällä järven suhina ja aaltojen loiskeet kuuluvat sisälle. Tila on yhtä ympyröivän luonnon kanssa”, Henri kuvailee.

Rakennuksen lämmitysmuotona on maalämpö. Se todettiin hyväksi valinnaksi, koska paikasta haluttiin rakentaa pysyvä ratkaisu koko perheelle. Erityisen hyvältä maalämpöratkaisu tuntuu nyt kallistuvien sähköhintojen aikoina.


KUVAT: PANU RISSANEN / ISOKUVA. TEKSTI: KATRI ROININEN 

Muita vastaavanlaisia kohteita

1 / 1