Syötteen Kajo - levon ja palautumisen paikka

Vapaa-ajan paikka Syötteellä

CLT-materiaali oli Ullalle ja Matille luonteva valinta. Materiaali oli tuttu Ullalle arkkitehdin työn kautta ja perhe halusi rakentaa massiivipuisen, kestävän ja terveellisen ratkaisun. Ystäväpiiristä löytyi myös muutamia, jotka olivat rakentaneet CLT-talon.


Työnteon ja vapaa-ajan yhdistäminen.

Perheen Syötteellä pitkään ollut pyöröhirsimökki oli käymässä viisi henkiselle perheelle aivan liian pieneksi. Syöte koettiin tärkeäksi paikaksi. Se oli mukavan lähellä omaa kotia ja haluttiin lumivarma paikka, Ulla kuvailee paikkavalintaan vaikuttavia asioita.  

Omalle perheelle vapaa-ajan talon suunnittelu oli Ullalle samalla sekä antoisaa että haasteellista. Kiireinen työ pitäisi molemmat vanhemmat kiireisinä ja he arvioivat, etteivät ehtisi enää toista kertaa rakentaa. Uudesta ratkaisusta haluttiin kestävä, pitkäikäinen, moderni, toimiva ja pysyvä ratkaisu koko perheelle. Vapaa-ajan paikka suunniteltiinkin todella tarkasti ja ratkaisut sekä niiden yksityiskohdat ovat vaatineet tarkkoja päätöksiä.

Virkistysmetsän äärellä.

Tontteja Syötteellä ei ollut suunnittelun alkaessa mahdottomasti vapaana. Mieluinen tontti löytyi Syötteen vaaran etelärinteeltä. Rakennuksesta saatiin upeasti laajat ikkunanäkymät suoraan virkistysmetsään ja kun ollaan ylhäällä, ikkunoista näkyy myös vaaramaisemat. ”Ikkunanäkymät avautuvat puhtaaseen, koskemattomaan luontoon, vaikka lähellä onkin toisia mökkejä ja kulkureittejä”, Ulla kuvailee. 

Arkkitehtuuria yksinkertaisten asioiden ympärillä.

”Näen ammattini vuoksi monta potentiaalista ratkaisua. Monella eri tyylillä saadaan upeita kokonaisuuksia, tärkeintä on tehdä asiat linjakkaasti. Meidän vapaa-ajan kotiimme luonnostelin erilaisia ratkaisuja, lopulta päädyimme mahdollisimman yksinkertaiseen ratkaisuun. Pidän konstailemattomuudesta. Rakennuksella ja sen osasilla kuuluu olla funktio. Haluan, että ratkaisut hiotaan kokonaisuudeksi, jossa myös yksityiskohdat ovat viimeisteltyjä”, Ulla avaa suunnittelun lähtökohtia. 

Vapaa-ajan paikasta haluttiin mökin tuntuinen ja oloinen. Mökki on aika perinteisen näköinen räystäiden, jyrkän harjakaton ja suorakulmaisen muotonsa vuoksi. Pihapiiriä sulkien, tontilla on suorakaiteen muotoinen harjakattoinen saunarakennus, jossa on saunan ja vierashuoneen lisäksi tekniset tilat. Siltamainen terassialue sitoo rakennukset toisiinsa. Rakennusten välinen sommittelu, selkeys, ympäristöön sopeutuminen ja yksinkertaisuus olivat Ullalle ja Matille tärkeitä valintoja. Maasto ympärillä haluttiin säilyttää mahdollisimman koskemattomana.

Iloa myös muille.

”Ammattini puolesta mietin paljon kestävää kehitystä. Materiaalivalintojen ja energiaratkaisujen lisäksi vapaa-ajan kohteiden yksi vaikuttavimmista asioista on rakennusten käyttöaste. Meillä on Suomessa paljon vapaa-ajan asuntoja, joita lämmitetään ja tilat ovat tyhjillään. Tämän vuoksi meidän paikastamme pääsee nauttimaan myös muut, vuokraamme paikkaa silloin, kun emme itse ole siellä. Etäohjattavalla tekniikalla voidaan säätää olosuhteet käytön mukaiseksi energiaa säästäen. 

Olemme hyödyntäneet CLT-rakennusosien hukkapaloja kekseliäästi muun muassa laverien, portaiden ja ruokapöydän toteutuksiin”, Ulla kertoo.

Aivot kääntyvät eri asentoon jo mökkimatkalla.

”Oulusta kun startataan koko perheellä kohti Syötettä, on mökkimatka jo merkityksellinen. Silloin ihan kuin aivot kääntyisivät jo eri asentoon”, Ulla naurahtaa. Koko perhe harrastaa hiihtoa, laskettelua ja Matti käy metsällä koiran kanssa. 

”Itse palaudun luonnossa. Täällä osaan olla myös sohvalla. Pysähdyn katsomaan kaunista maisemaa ja lukemaan kirjoja. On ihana loikoilla ulkoilun jälkeen isolla sohvalla lasten kanssa ja käydä ulkosaunassa”, Ulla kertoo rentoutumisen tavoista.

Seesteistä ja harmonista tilaa.

”Minulle on tärkeää aistiesteettömyys. Rentoudun, kun ympärilläni on rauhallista ja kaunista. Visuaalisena ihmisenä minulle on tärkeää, että värit ja materiaalit sointuvat yhteen. On myös tärkeää, että tavarat mahtuvat kaappeihin ja kaikelle on riittävästi tilaa. Suunnittelussa pääsin vaikuttamaan näihin tekijöihin. Meillä on esimerkiksi talviurheiluvälineille, monoille ja urheiluvaatteille riittävästi tilaa eteisen läheisyydessä sijaitsevassa kodinhoitohuoneessa”, Ulla kertoo.

Tilaratkaisuihin haettiin pesämäisyyttä.

Päärakennuksessa – Syötteen Kajossa –  on hieno pohjaratkaisu. Rakennuksen keskelle on sijoitettu perinteisen suomalaisen pirtin tapaan iso kivisydän. Märkätilat ja suuri takka sijaitsevat kivisydämessä, oleskelu ja keittiö sen ympärillä. Eteisestä kivisydäntä pitkin nousevat CLT-materiaalista tehdyt portaat yläkertaan. Oleskeluhuone on jylhä tila jyrkän sisäkattonsa ansioista. Se on korkea ja valoisa tila kuin luonnonkirkko. 

Makuuhuoneisiin haettiin pesämäistä tunnelmaa. Niiden värit ovat luontoon pohjautuvia ja rauhallista tunnelmaa tuovia – muun muassa kanervan, sammaleenvihreän ja pellavan sävyistä värimaailmaa. Karpalonpunainen yläkerran tekstiilikokolattiamatto on pirteä ja raikas väripilkku, joka käy yhteen CLT-kuusipinnan kanssa.

Aitoa ja luonnollista.

”Olemme satsanneet siihen, että kaikki on täällä aitoa ja luonnollista. Myös siihen, että käsitelty CLT-materiaalikin on luonnollisen näköinen ja tuntoinen”, Ulla lisää.  

”Saunamatkassa on jotain ihanan perinteistä. On tunnelmallista hipsiä kylpytakit päällä ulkosaunaan”, Ulla kuvailee. Saunarakennuksen lattia ja suihkuseinät ovat aitoa liuskekiveä. Niiden tuntoaistista nautitaan oman asentamistyön kokemuksestakin. Puulämmitteinen sauna, tila ja materiaalit ovat oma elämyksensä. Saunarakennuksen terassilla pääsee rentoutumaan ihanasta kylpyhetkestä upean metsämaiseman keskelle.


KUVAT: PANU RISSANEN / ISOKUVA. TEKSTI: KATRI ROININEN 

Muita vastaavanlaisia kohteita

1 / 1