Ihana keltainen sunnuntai

Koti Kajaanissa

olohuone maisemaikkuna oulujärvi omakotitalo kajaani crosslam clt

Mä lykkään purteni laineillen

Ma lykkään purteni laineillen
ja järven poikki sen ohjaan
ja lasken salmia saarien
tuon pienen poukaman pohjaan.

Ja rannalla lahden tyynen sen
on tuoksuva tuomilehto,
koti peippojen, kerttujen keväisten
ja laulujen, tuoksujen kehto.

Mut varjossa lehdon vilppahan sen
on neitonen tummatukka,
mun leppäkerttuni keväinen,
mun lauluni, lempein kukka.

Eino Leino, 1895


Eino Leinon syntyseuduilla.

Eino Leinon syntyseudulle, Paltaniemen museotien varrelle perinteisen näköinen CLT-talo on rakentunut Pinja ja Ville Mannisen perheelle noin kaksi vuotta sitten.

Kotiovella meitä ovat vastassa kaikki perheen neljä lasta ja vanhemmat. Tilavaan eteiseen mahdumme kaikki. Pinja toteaa, että iso eteinen ja erillinen arkieteinen ovat luksusta aktiivisen ja ulkoilevan lapsiperheen arjessa. Tilava eteinen avaa heti kauniisti kodin tunnelman.

Maisema kuin muuttuva taulu.

Maisemaikkunoista avautuva näkymä pysäyttää. Oulunjärvi – Kainuun meri – näkyy vapaana ja sinisenä. Järvimaisema näkyy kaikkialle. Se seuraa kulkijaa eteiseen, keittiöön, olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Isot maisemaikkunat tuovat luonnon sisälle. Maisema on kuin muuttuva taulu. Oulunjärven sää muuttuu usein nopeasti.

Arkea helpottavia ratkaisuja.

Keittiökaappien kiiltävään pintaan heijastuu pihapuut. Saareke toimii niin läksyntekopaikkana kuin ruokailuhetkien laskutilana. Nopeat aamu- ja välipalat nautitaan mielellään sen äärellä. Keittiöstä löytyy arkea helpottavia toimintoja. Pinja kertoo, että kaksi astianpesukonetta ja saareke ovat olleet hyviä ratkaisuja lapsiperheen arjen pyörittämisessä. Keittiön viereisen lasitetun terassin suojissa voidaan loikoilla ja ruokailla säässä kuin säässä. Tilan saa kokonaan auki lasiliukuovien avulla.

CLT-materiaalista tehdyn ruokailupöydän ääressä viihtyy. Tilaa on useammalle vieraalle. Pöytä on suunniteltu yhdessä ja Ville on tehnyt sen itse. Mummuloiden vanhoista pinnatuoleista ja kiikkutuolista tulee molemmille mieleen lapsuuden kesämuistoja. Kahvin äärellä katse siirtyy ihailemaan luontonäkymää. Tulee hiljaista ja pysähdymme katselemaan maisemaa.

Yhteinen unelma.

”Tämä on tuttu maisema meille molemmille. Olemme molemmat kotoisin Kajaanista. Meillä oli heti yhteinen unelma; oman yhteisen kodin rakentaminen. Siitä meidän oli helppo hioa talosuunnitelmat kasvavalle perheelle arkkitehdin kanssa”, Pinja kertoo.

”Halusimme kodin maaseudulta, mutta kuitenkin läheltä kaupungin palveluita. Meille on tärkeää, että pääsemme lasten kanssa ulos touhuamaan, leikkimään ja urheilemaan jokaisena vuodenaikana. Halusimme, että meillä on paikka, jossa toteutuu perheemme haaveita ja pääsemme yhdessä käyttämään rakennustaitojamme”, Ville lisää.

Rakkaus puumateriaaliin.

CLT-massiivipuulevy luo kodikkuutta, lämpöä ja luonnollista kauneutta sisätiloihin. Rakkaus puumateriaaliin näkyy myös kodin pintamateriaalivalinnoissa. Täällä on käytetty eri puulajeja kuten kuusta, mäntyä ja saarnia. Tilassa on helppo olla ja asiat sointuvat toisiinsa. Lapsiperheen elämä saa kuulua ja näkyä, puumateriaali ottaa ne vastaan.

Takka on talon lämmönlähde ja sillä lämpiää myös talouden käyttövesi. Taloautomaation kautta valaistuksen saa säädettyä erilaisiin tunnelmiin. Koko talon valaistus saadaan poispäältä yhdellä painalluksella ja erilaiset valaistusolosuhteet on ohjelmoitu vastaamaan aina miellyttävästä ja optimaalisesta valaistuksesta ympäristön mukaan.

Kaikki on mallillaan.

Olohuoneen sohvalta avautuu näkymä yhteisiin tiloihin. Siitä on hyvä seurata lasten leikkejä, käpertyä lukemaan ja seurata liekehtivää takkatulta ja ympyröivää luontomaisemaa. Olohuoneen pehmeällä isolla matolla on kiva pelata lautapelejä yhdessä.

Lastenhuoneessa on toteutunut tyttöjen kerrossänkytoiveet. Ison yhteisen huoneen voi tulevaisuudessa muuttaa kahdeksi eri huoneeksi. Huoneen ikkuna- ja oviratkaisuissa tämä on jo otettu huomioon.

Luonnonläheisestä pukuhuoneesta on käynti talon päädyssä sijaitsevaan pikkuvilpolaan. Kun lapset ovat nukahtaneet, on siinä Pinjalla ja Villellä hetki aikaa tuumata yhdessä asioita ja suunnitella lähestyvän viikonlopun tekemisiä. Kodin tunnelmasta, sen ympäröimästä maisemasta ja pihapiiristä huokuu sunnuntain tunnelma arkitorstain iltanakin. Kaikki on mallillaan.


KUVAT: krow digital. TEKSTI: KATRI ROININEN 

Muita vastaavanlaisia kohteita

1 / 1